Grįžti į pagrindinį puslapį

Paprasti ir efektyvūs būdai sutaupyti perkant maisto produktus

Lyginant su kiekvienais praėjusiais metais, galima lengvai pastebėti, kad maisto produktai brangsta, jiems išleidžiama vis daugiau pinigų. Tad ne veltui yra ieškoma būdų, kaip taupyti nesumažinant valgomo maisto kokybės.

Dažnai didelė pinigų suma išleidžiama dėl impulsyvių pirkinių, neatsižvelgimo į kainos ir maisto kokybės santykį. Taupymas perkant maisto produktus nesiorientuoja vien akcijomis ar nuolaidomis - tai yra protingas ir tikslingas procesas, kurio metu atkreipiamas dėmesys į perkamų produktų maistinę vertę, suteikiamą naudą bei tinkamą panaudojimą.

Ką, kaip ir kada pirkti?

Perkant maisto produktus, reiktų nusistatyti vieną apsipirkimui skirtą dieną ir eiti į parduotuvę tik su pirkinių sąrašu. Taip galima išvengti impulsyvumo bei pirkti tik tai, kas bus valgomą tą savaitę. Renkantis maisto produktus ir siekiant sutaupyti, reiktų atsisakyti maistinės vertės neturinčių ir brangių prekių: traškučių, saldžiųjų gėrimų. Juos galite keisti sultimis, gazuotu vandeniu, o traškučius galite pasigaminti ir namuose.

Taupymas yra paprastesnis, jei iš karto yra apsirūpinama ilgai galiojančiais produktais. Pavyzdžiui, galima rinktis šaldytus, konservuotus produktus, kuriuos bet kada galėsite panaudoti. Pirkdami mėsą, ieškokite didesnių arba maltų dalių – jos paprastai yra pigesnės. Gaminant maistą iš didesnių mėsos dalių, likusią mėsą bus galima vėliau panaudoti troškiniui ar sriubai ir išvengti dar vieno ėjimo į parduotuvę. Jeigu siūlomos akcijos, geriausia jų metu apsirūpinti ilgai negendančiais produktais – miltais, aliejumi, kruopomis, ryžiais. Stenkitės nesivadovauti prekių ženklais – paprastai jų kaina aukštesnė vien dėl sukurtos reputacijos.

Pateikiame kelis esminius patarimus:

  • Pirkdami produktus, pasitikrinkite dėl jų kiekio kainos – galbūt bus pigiau perkant didesnį kiekį.
  • Jei perkate prieskonių pakuotes, pirkite tik savo mėgstamiausius arba daug kur galimus panaudoti rinkinius – taip jų nereikės išmesti pasibaigus galiojimo laikui.
  • Iš maistingų ir ilgai naudojamų produktų yra bulvės, pupelės, grūdai, šaldyta žuvis, daržovės – jų reikėtų apsirūpinti daugiau.
  • Prireikus daržovių, žuvies, mėsos, geriausias variantas yra rinktis šaldytus produktus – jiems daugiau skonio galės suteikti prieskoniai.

Pirkinių sąrašas

Sprendžiant, kaip taupyti perkant maisto produktus, galima sudaryti reikalingų savaitės pirkinių sąrašą (darant prielaidą, kad jau turite tokių ilgai naudojamų produktų kaip aliejaus, prieskonių, kruopų, miltų, buljono, acto, druskos, pipirų, cukraus):

  • Gazuotas vanduo (paskaninus sirupu, jis gali atstoti saldžiuosius gėrimus);
  • Sirupas;
  • Šaldyti produktai: daržovės, žuvis;
  • Mėsos produktai: malta jautiena, vištiena;
  • Košių ar dribsnių pakuotė savaitei;
  • Pieno produktai: pienas, sviestas, jogurtas (kartu su vaisiais gali būti puikus desertas);
  • Konservuoti produktai: pupelės, tunas, daržovės;
  • Šviežios daržovės: salotos, pomidorai;
  • Bulvės;
  • Ryžiai;
  • Sūris;
  • Duona (maistingesnė nei batonas);
  • Kiaušiniai;
  • Vaisiai (geriausia sezoniniai);
  • Makaronai.

Ieškant būdų kaip taupyti, taip pat nebūtina orientuotis tik į vieną prekybos centrą. Galite išbandyti specializuotas parduotuves, turgų – paprastai ten kainos yra mažesnės, o ir produkcija šviežesnė. Tam tikrus produktus, kaip prieskonius, galima išsiauginti ant palangės. Nusipirkus didesnį kiekį maisto, yra patartina jį pagaminus užšaldyti - taip bus galima ne tik išvengti ėjimo į parduotuvę, bet ir ilgai trunkančio maisto gaminimo.

Taigi taupymas perkant maisto produktus nėra sudėtinga užduotis, kokia gali pasirodyti iš pradžių. Tikslingai renkantis maistą bei atkreipiant dėmesį į jų maistinę vertę bus galima užtikrinti, kad ne tik būsite sotus, bet ir piniginė per daug nenukentės.

Naujausi įrašai