Kiekvienas iš mūsų esame ragavę, o didžioji dalis, tikriausiai ir mėgstame, kibinus. Šie, atrodytų, visai paprasti mėsos ir tešlos pyragaičiai yra vienas iš patiekalų, kurie šauna į galvą, pagalvojus apie tradicinę Lietuvišką virtuvę. Tačiau, nors kibinai Lietuvoje skaičiuoja jau gerokai nebe pirmąjį šimtmetį, jie, deja, nėra mūsų. Kaip jie atsirado Lietuvoje ir kas juos atsivežė? Pasidomėkime!
Kibinai į Lietuvą atkeliavo kartu su Karaimais XIV a. Juos čia, po žygio į Krymą, parsivedė LDK Vytautas (kurį Lietuvos karaimai itin gerbia iki pat šių dienų). Jiems buvo suteiktos žemės šiaurinėje Trakų dalyje. Karaimai taip pat turėjo tam tikrų privilegijų: jie buvo atleisti nuo muito mokesčių bei prievolių dvare, senuosiuose Trakuose. O 1863 karaimų teisės buvo prilygintos vietinių teisėms.
Karaimų religija panaši į žydų – todėl jie taip pat laikosi košerinio maisto taisyklių. Tai reiškia, kad kiauliena yra draudžiama. Taigi kibinai, kuriuos dauguma mūsų esame įpratę valgyti, nors ir neapsakomai skanūs, deja nėra tokie, kokius valgytų karaimai. Originalūs kibinai buvo gaminami tik su aviena ir svogūnais. Nors jautiena taip pat laikoma košerine mėsa, karaimai ją pradėjo naudoti tik persikėlę į Lietuvą, mat čia avininkystė nebuvo tokia paplitusi.
Sakoma, kad kibinais maitinosi karaimų kariai, mat dėl pusmėnulio formos pyragėliai ilgai išlikdavo šilti. Juos taip pat pamėgo ir lietuvių didikai – kibinai dažnai rasdavo vietą ant kunigaikščių stalų.
Galime šiek tiek pasidžiaugti, kad esame lietuviai ir neprivalome laikytis jokių griežtų mitybos taisyklių, todėl prieš mus – plati kibinų skonių paletė. Žinoma, populiariausieji yra kibinai su kiauliena, tačiau kone visur taip pat galime rasti kibinų su vištiena arba vegetariškų: su varške ir špinatais, su grybais. Kai kurie restoranai netgi pradėjo gaminti desertinius kibinus – su šokoladu. Visgi tikrieji kibinai – su aviena ir jautiena randami ne visur. Tačiau apsilankę Trakuose tikrai rasite ne vieną vietą kur galėsite paragauti tokių kibinų, kokius valgė ir Vytautas Didysis.
Norintiems pasigaminti kibinus namie rekomenduojama tam paskirti apie porą valandų. Sekant originaliu receptu, kibinuose dera naudoti tik kapotą mėsą. Kibinai su faršu bus gerokai sausesni, nei originalūs su kapota mėsa. Be to, gaminti rekomenduojama tik tiek kibinų, kiek galėsite suvartoti iš karto, nes pašildyti kibinai praranda nemažai skonio. Žinoma, jei turite galimybę, galite mėsos apdorojimą paspartinti su virtuviniu kombainu, tačiau negi nesinori pabandyti tikro, autentiško recepto?
Norint pasigaminti tikrų kibinų Jums prireiks:
Pirmiausiai, ištrinkite miltus kartu su sviestu. Galutinė konsistencija turėtų priminti drėgną smėlį, neturi likti stambių sviesto gabalėlių. Kuomet miltai su sviestu bus ištrinti sudėkite druską, kiaušinius ir grietinę. Maišykite tešlą tol, kol ji taps vientisa, nebelips prie rankų, o dubenyje nebeliks sausų miltų. Tuomet dubenį su tešla uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve bent 30-iai minučių.
Kol tešla ilsisi, galite pasiruošti įdarą. Mėsą supjaustykite smulkiais gabalėliais (jokiu būdu nemalkite). Sumaišykite su smulkiai pjaustytais svogūnais ir prieskoniais. Štai – įdaras paruoštas!
Šaldytuve pailsėjusią tešlą padalinkite į porcijas, suformuokite vienodus blynelius ir juos iškočiokite. Tai padarius, kiekvienas blynelis turėtų būti šiek tiek pailgas ir truputį didesnis už delną. Ant iškočiotų blynelių dėkite įdarą. Neperkraukite būsimojo kibino, nes paskui gali būti sunku užlankstyti viršų. „Pakrautų“ blynelių viršų suspauskite į kibino formą, sandariai užlankstykite viršūnę ir kiekvieną aptepkite kiaušinio plakiniu. Galima pradurti keletą nedidelių skylučių viršuje, kad susikaupę garai galėtų pasišalinti, tačiau tai nėra būtina.
Paruoštus pyragaičius kepkite 200 °C orkaitėje apie 30 minučių. Iškepus leiskite šiek tiek pastovėti, tačiau nelaukite, kol kibinai visiškai atvės – juos reikia valgyti bent jau šiltus. Skanaus!
Daigiau naujienų skaitykite Vivus Finance.